|  strona główna  |   kontakt  |

HONOROWY PATRONAT PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ BRONISŁAWA KOMOROWSKIEGO

Podsumowanie I Europejskiego Kongresu Małych i Średnich Przedsiębiorstw

Rekomendacje szyte na miarę małych i średnich

Zorganizowany w październiku br. I Europejski Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw, zgromadził 2,5 tys. gości i ponad 100 panelistów, którzy przez dwa dni debatowali w Katowicach nad przyszłością sektora MŚP. Eksperci swoje pomysły i uwagi w kwestii poprawy sytuacji małego i średniego biznesu mogli zgłaszać w ramach poszczególnych sesji oraz paneli. W oparciu o przedstawione opinie Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach, będąca pomysłodawcą i głównym organizatorem Kongresu, opracowała zbiór rekomendacji, mający służyć władzom, tak na szczeblu krajowym, jak i europejskim. - Publikacja została pomyślana, jako swoisty drogowskaz dla tworzenia lepszych warunków rozwoju największego sektora gospodarki, jakim są mali i średni przedsiębiorcy – mówi Tadeusz Donocik, Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach.

Jak zwiększyć transfer wiedzy z uniwersytetów do gospodarki, jak zbliżyć samorząd do biznesu, jak mali i średni przedsiębiorcy mogą domagać się zaangażowania w proces tworzenia prawa oraz między innymi o zacieśnianiu trójkąta wiedzy (badania naukowe–edukacja–innowacje i współpraca z biznesem) debatowali podczas I Europejskiego Kongresu MŚP czołowi polscy politycy, przedstawiciele największych europejskich przedsiębiorstw oraz prezesi instytucji wspierający przedsiębiorczość.

- Kongres jest jednym z największych spotkań biznesowych adresowanych do sektora MŚP w Europie Środkowo-Wschodniej. Tak wysoka frekwencja podczas wydarzenia, w tym obecność Premiera RP, Donalda Tuska oraz Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego, prof. Jerzego Buzka, świadczą o tym, jak wielka jest potrzeba ogólnoeuropejskiej debaty na temat sektora MŚP. Cieszę się, że udało nam się ją zapoczątkować. Wydane rekomendacje to pierwszy krok w kierunku próby unifikacji podejścia prawodawstwa krajów europejskich, w tym także Polski, wobec małych i średnich przedsiębiorstw. Liczę, że z każdym kolejnym kongresem będziemy coraz bliżej właściwego rozwiązania – dodaje Tadeusz Donocik.

Ustanowienie sejmowej Komisji MŚP oraz wydzielenie w Ministerstwie Gospodarki specjalnej komórki zajmującej się problematyką wspierania i rozwoju MŚP, konsolidacja przedsiębiorców sektora MŚP w Polsce, w celu powołania jednorodnej, ogólnokrajowej, niezależnej i samorządnej organizacji, która będzie mogła spełnić warunki ustawowej reprezentacji w Trójstronnej Komisji Społeczno-Gospodarczej, wprowadzenie deregulacji we wszystkich państwach unijnych w celu zniwelowania barier uniemożliwiających wejście firm na zagraniczne rynki, to tylko kilka punktów zawartych w pokongresowej publikacji.

W poniedziałek, 12 grudnia, rekomendacje zostały przekazane na ręce śląskich władz wojewódzkich oraz samorządowych.  Do końca roku dokument trafi do polskiego rządu oraz Parlamentu, a także do Komisji Europejskiej. - W województwie śląskim aż 99 proc. działających firm należy do sektora MŚP, podobnie sytuacja przedstawia się na rynku unijnym. Stolica województwa śląskiego to dobre miejsce by rozmawiać o gospodarczej przyszłości małych i średnich, i już teraz zapraszam na drugą edycję Europejskiego Kongresu MŚP w Katowicach – zapowiedział podczas konferencji prasowej prezes RIG w Katowicach.

***

Europejski Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Katowicach to jedno z największych spotkań biznesowych adresowanych do Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Europie Środkowo-Wschodniej. Przedsięwzięcie, którego organizatorem jest Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach, służy diagnozie obecnego stanu sektora MŚP w Polsce oraz wytyczeniu nowych kierunków jego rozwoju. Innowacje, klastry czy nowe technologie, ponadto współpraca nauki z biznesem to obecnie jedne z najważniejszych wyzwań jakie stoją przed małymi i średnimi przedsiębiorstwami. Kongresowi towarzyszyły Targi usług i produktów dla MŚP Biznes Expo, w ramach których instytucje mogły zaprezentować swoją ofertę dla sektora MŚP. Europejski Kongres MŚP objęty został honorowym patronatem Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego oraz Patronatem Polskiej Prezydencji w Radzie UE.

www.kongresmsp.eu

Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach to jedna z największych i najprężniej działających organizacji samorządu gospodarczego w kraju. Izba od ponad 20 lat, realizując swoje zadania statutowe, wspiera podmioty gospodarcze, szczególnie zrzeszone w niej firmy, w dążeniach do budowy innowacyjnej gospodarki w regionie i kraju oraz wzrostu konkurencyjności na Rynku Europejskim. RIG w Katowicach stale doskonali świadczone usługi czego wyrazem jest uzyskanie tytułu laureata XVI edycji Konkursu Polskiej Nagrody Jakości w kategorii organizacje samorządu gospodarczego.

www.rig.katowice.pl

***

Dodatkowe informacje:

Agnieszka Kotela

Asystent Prezesa, Zastępca Kierownika ds. Komunikacji Społecznej

Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach

kom. 724-612-321

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi.

Dagmara Gębczyk

PRIME Public Relations